Kuinka viimeistelen pyörän perushuollon öljyllä ja ilmalla?

Pyörän perushuolto on tärkeää. Huonokuntoisella pyörällä ajaminen voi nimittäin asettaa sekä pyöräilijän että muut tielläliikkujat tarpeettomaan vaaraan. Ilma ja öljy ovat hyviä pyörän perushuollon viimeistelijöitä. Kerromme tässä postauksessa kuinka näitä tuikitavallisia komponentteja voidaan käyttää viimeistelemään pyörän perushuollon.

Öljy pyörän perushuollon viimeistelyssä

Kun pyörä on viimeistelyä vaille perushuollettu, on aika tarttua öljypurkkiin. Ketjut tulee voidella öljyllä heti, kun pyörä on pesty ja kuivattu. Ketjuöljyä tiputetaan tällöin ketjujen sisäpinnalle. Kun kampia pyöritetään, siirtyy öljy ketjussa olevien nivelosien sisäpuolelle. Tämä tapahtuu keskipakovoiman ansiosta.

Tämän jälkeen ketjuöljyn tulee antaa imeytyä noin puoli tuntia, minkä jälkeen ketjupinnat voi pyyhkiä puhtaaksi siten, ettei näkyvää rasvaa jää pinnoille. Muista ruiskuttaa toisinaan öljyä myöskin vaijereiden suojakuoriin. Tämä auttaa jarru- ja vaihdevaijereiden liikkumista.

Ilma pyörän perushuollon viimeistelyssä

Tämän jälkeen on aika tarkistaa polkupyörän pyörät. Tarkista ensin kiinnityslinkut sekä etu- että takapyörän osalta. Varmista, että ne ovat kiinni lujasti. Varmista myös, että pyörät pääsevät pyörimään suoraan. Tämän jälkeen on aika ottaa esiin perushuollon viimeistelyn toinen salainen ase eli ilma ja pumpata sitä renkaisiin. Huomioi painesuositukset, jotka löydät ulkorenkaiden kyljistä. Valitse pumppu pyörän venttiileiden mukaan varmistaen, että pumpun suutin soveltuu kyseisille venttiileille. Varmista pyörän renkaiden ajokunto. Niistä ei saisi löytyä halkeampia ja kulutuspintaa tulisi olla jäljellä riittävästi.

Jalkapumppu on muuten näppärä väline pyörän renkaiden pumppaamiseen. Ellet vielä omista sellaista, kannattaa jalkapumpun ostamista harkita. Tämän lisäksi on tärkeää tarkistaa säännöllisesti pyörän mutterit sekä ruuvit. Varmista, että ne ovat kiinni kunnolla. Niitä ei kuitenkaan tule vetää liiankaan kireälle, koska tällöin saatat rikkoa ruuvien tai muttereiden kierteet taikka pyörän rakenteita. Vaseliini on hyvä apuväline silloin, kun pyörän ruuvit kaipaavat kiristämistä.

Pyörän perushuolto on tärkeä turvallisuustekijä

Pyörän perushuollosta ei kannata luistaa, sillä se on tärkeä pyöräilyn turvallisuustekijä. Hyväkuntoisella pyörällä, jossa on kaikki vaadittavat turvavarusteet, pyöräily on huomattavasti turvallisempaa kuin huonokuntoisella ja huonosti huolletulla pyörällä, josta mutteritkin saattavat irrota kesken pyöräilyn tai jonka renkaiden kulutuspinnat ovat jo parhaat päivänsä nähneet.