Pyöränhuoltovinkkejä

Kun alla on hyväkuntoinen ja huollettu polkupyörä, on liikkuminen ihanan vapaata ja rentoa. Pyörän selässä voi lähteä vaikkapa mukavalle kotiseuturetkelle tai ajaa vaikka kaupungista toiseen nauttimaan aivan uudenlaisista maisemista. Pyörää on kuitenkin tärkeää huoltaa oikealla tavalla. Kerromme tässä postauksessa näppäriä ja käytännönläheisiä vinkkejä pyörän huoltoon.

Pyörän pesu

Pyörä on tärkeää pestä säännöllisesti ja aina tarvittaessa. Jos lika ehtii jämähtää pyörään, voi se aiheuttaa vaikeuksia. Pyörän ketjut, runko ja rattaat, kannattaakin pitää mahdollisimman puhtaina ja kuralenkiltä palattaessa onkin hyvä pestä pyörä mahdollisimman nopeasti. Samalla on hyvä tarkistaa pyörän runko sekä sen muutkin osat siltä varalta, että jotakin olisi mennyt ajaessa rikki.

Pesun yhteydessä kannattaa käyttää pesuainetta, joka liuottaa rasvaa. Pesuainetta tulee ruiskuttaa pyörän ketjuihin ja renkaisiin. Pesuaineen kannattaa antaa vaikuttaa noin 20 – 30 sekuntia. Rattaat ja ketjut harjataan puhtaiksi käyttäen runsaasti vettä. Hammasharja tai astianpesuharja soveltuu hyvin pesuvälineeksi, mutta tätä tarkoitusta varten on valmistettu myös erikoisharjoja. Pesun jälkeen on tärkeää huuhdella pyörä huolellisesti.

Pesuvälineillä puhdistetaan lisäksi vanteet. Ole erityisen tarkkana vanteiden jarrupintojen kanssa! Runkoon levitetään astianpesuainetta taikka pyörän pesuun tarkoitettua erikoispesuainetta, jota on ensin vaahdotettu vedessä. Käytä puhdasta vettä vaahdottamiseen. Pesuainetta levitetään rungon lisäksi myös muihin pyörän rasvattomiin kohtiin.

Käytä rungon, pintojen, vanteiden, satulatolpan, ohjaustangon sekä muiden jäljellä olevien osien pesemiseen puhdasta ja pehmeää sientä. Pyörä tulee jälleen huuhdella heti pesemisen jälkeen runsasta juoksevaa vettä käyttäen. Painepesuria ei saa käyttää pyörän pesemiseen missään pesuvaiheessa, vaikka se saattaisikin helppoutensa vuoksi houkutella. Painepesurilla aiheutetaan nimittäin helposti suurta tuhoa, sillä pesurilla pestäessä vettä menee usein arkoihin laakereihin. Lopuksi pyörä kuivataan pehmeää kangasta käyttäen ja viimeistään runko levittämällä sille suojaavaa vahaa.

Millaisia välineitä tarvitset pyörän perushuoltoon?

Monet pyörän perushuoltoon tarvittavat välineet ovat sellaisia, että niitä löytyy muutoinkin kotoa. Tarvitset ensinnäkin pesuvadin sekä juoksevaa vettä. Ellei sinulla ole puutarhaletkua, voit käyttää vaikkapa kastelukannua. Lisäksi tarvitset pesuainetta, harjan, pehmeän sienen, ketjuöljyä, muutamia riepuja, hyvän pumpun sekä kuusiokoloavaimia taikka monitoimityökalun.

Pyörän vuosihuolto taikka kilometrihuolto on hyvä teettää asiantuntevassa pyöräliikkeessä. Tällainen huolto tulisi tehdä vähintään vuosittain. Jos käytät pyörää runsaasti, tulisi pyörä viedä huoltoon tätäkin useammin. Huollon aikana pyörä tulisi tarkistaa perusteellisesti. Tarvittaessa sitä tulisi korjata ja tarvittaessa kuluneet tai vialliset osat tulisi vaihtaa.

Toisinaan huoltoon joutuu turvautumaan myös kuvien osien vaihtotarpeen vuoksi. Jarrupalat, rattaat sekä ketjut on hyvä jättää asiantuntijan vaihdettaviksi. Samalla huollossa voidaan tarkistaa sekä voidella pyöräsi laakerit. Myös pyörän pintojen vaihtaminen ja kiristäminen onnistuu tarvittaessa huollon yhteydessä. Ellei sinulla ole aikaa, riittävää osaamista taikka riittäviä työkaluja, kannattaa myös vaihteiden sekä jarrujen säätö jättää asiantuntevan huoltoliikkeen huoleksi.